Reke i jezera

Jedne od najvećih prirodnih bogatstava čine reke i jezera. Reka je prirodni sliv vode, koja teče ka okeanima, morima, jezerima ili otiče u druge reke. Značaj reka je nemerljiv, i po pitanju ljudskog opstanka i kao mera transporta. Reke se koriste za navigaciju hiljadama godina, najstariji dokaz je pronađen na severozapadu Indije i datira od 3.300. godine p.n.e. Ova vrsta transporta predstavlja jeftiniji način prevoza i još uvek se u velikoj meri koristi na velikim rekama kao što su Amazon, Gang, Nil, Misisipi i Ind. U regijama sa gustim šumama, kao što su Skandinavija ili Kanada, drvoseče koriste reku za transport drveća, koja po njoj plutaju do kampova.

Jezero je površina vode lokalizovana u basenu, koje okružuje kopno, ne računajući reke koje utiču ili istuču iz njega. Postoji i mnogo jezera koja je čovek izgradio za industrijske ili agrikulturne potrebe. Većina jezera je slatkovodna i nalazi se na severnoj hemisferi. Procenjuje se da ih u Kanadi ima bar 2 miliona. Neka od najvećih i najpoznatijih uključuju jezero Bajkal, Tanganjika, Titikaka, Mrtvo more i Viktorijino jezero.

Reka Amazon

 

REKA AMAZON

Amazon reka

Reka Amazon se nalazi u Južnoj Americi i po godišnjem protoku vode najveća je reka na svetu. U proseku taj protok iznosi 209.000 kubnih metara u sekundi, što je jednako zbiru narednih sedam najvećih samostalnih reka na svetu.

Jezero Loh Nes

 

LOH NES JEZERO

Loh Nes jezero

Loh Nes je veliko, duboko, slatkovodno jezero u planinskom delu Škotske. Njegov nivo vode je 16 metara iznad nivoa mora. Jezero Loh Nes je najpoznatije po legendi o čudovištu, poznatom kao Nesi.

Reka Nil

 

REKA NIL

Nil reka

Nil je velika reka u severoistočnom delu Afrike. Zvanično je najduža reka na svetu sa 6.853 km. Nil je 'internacionalna' reka jer protiče kroz 11 država, kao što su Tanzania, Ruanda, Burundi, Kongo, Kenija i Etiopija.


KATEGORIJA JE U IZRADI.
POSETITE NAS USKORO.
 

pogledajte ostale kategorije