Najlepše planine

Čist vazduh, prelep vidik, meki sneg pod nogama, netaknuta priroda. Koji je Vaš favorit? Nabacite ranac na leđa i osmelite se na avanturu visokih dometa, jer upravo tamo Vas vodimo na narednim stranicama sajta Najlepša Putovanja - najlepše planine sveta! Najviši planinski vrhovi spremni su za osvajanje.

Planina je velika masa zemljišta koja se izdiže iznad okoline. Planine se formiraju kroz tektonske pokrete i erupcije vulkana. One sporo erodiraju dejstvom reka, vremenskih uslova i glečera. Hladniji vremenski uslovi na visokim predelima planine uslovljavaju ekosistem - različiti visinski pojasevi imaju različite biljke i životinje. Zbog manje 'gostoljubivog' okruženja i klime, planine se manje koriste za agrikulturu a više kao izvor resursa i rekreaciju. Najviša tačka na svetu je Mont Everest na Himalajima, čiji je vrh na 8.850 m iznad površine mora, dok je najviša poznata planina van naše planete je Olimp na Marsu sa čak 21.171 metrom visine.

Himalaji planinski venac

 

HIMALAJI

Himalaji

Himalaji su planinski venac u Aziji, koji razdvaja Indijski potkontinent od platoa Tibeta. Na Himalajima se nalazi najviši vrh na Zemlji - Mont Everest. Neke od najvećih reka na svetu, kao što su Gand, Ind i Jangcekjang izviru na Himalajima.

Stona planina Južna Afrika

 

STONA PLANINA
TABLE MOUNTAIN

Stona planina

Stona planina je uzvišenje ravnog vrha koje se nalazi u Južnoafričkoj Republici. Nalazi se nedaleko od Kejptauna, na čijoj se zastavi i nalazi, i ima odličan pogled na njega i predstavlja važnu turističku odrednicu.

Alpi planina

 

ALPI

Alpi

Alpi je zajednički naziv za najviši planinski masiv u Evropi, koji se proteže od Austrije i Slovenije na istoku, kroz Italiju, Švajcarsku, Lihtenštajn i Nemačku, do Francuske na zapadu na otprilike 1.200 km.


KATEGORIJA JE U IZRADI.
POSETITE NAS USKORO.
 

pogledajte ostale kategorije