Nacionalni parkovi

Nacionalni parkovi su mesta gde je priroda slobodna. To je oblast zemlje, često u vlasništvu države u kojoj se nalazi, većim delom zaštićena od ljudskog uticaja. Bogat biljni i životinjski svet glavna je odlika ovih oblasti, koje su zaštićene od strane Međunarodnog udruženja za zaštitu prirode. Iako se nacionalni parkovi razlikuju širom sveta, postoji jedna opšta ideja: očuvanje 'divlje prirode' za buduće generacije kao simbol nacionalnog ponosa. Ove zaštićene oblasti mogu da zauzimaju površinu različite veličine: od nekoliko miliona hektara u Americi i Kanadi pa do nekoliko hiljada hektara u Evropi. Nacionalni parkovi su gotovo uvek otvoreni za posetioce. Većina njih pruža priliku za kampovanje i rekreaciju u prirodi, kao i časove kojima edukuju javnost o važnosti zaštite prirodnih lepota zemlje u kojim se nalaze.

Everglejds nacionalni park

 

EVERGLEJDS
EVERGLADES

Everglejds

Everglejds je velika suptropska močvara koja se nalazi na jugu Floride. Odlikuje se bogatim biljnim i životinjskim svetom, a to je jedino mesto na svetu gde krokodili i aligatori žive zajedno.
 

Jeloustoun nacionalni park

 

JELOUSTOUN
YELLOWSTONE

Jeloustoun

Jeloustoun je nacionalni park u SAD koji se prostire na tri savezne države (8.987 km2). To je najstariji svetski Nacionalni park (1872) i poznat je po svojim gejzirima, toplim izvorima i super vulkanu.

Kraljevski nacionalni park Australija

 

KRALJEVSKI NACIONALNI PARK
ROYAL NATIONAL PARK

Kraljevski nacionalni park

Kraljevski nacionalni park je zaštićeni park južno od Sidneja u Australiji i prostire se na 15.000 hektara. Drugi je ne najstariji očuvani nacionalni park na svetu.
 


KATEGORIJA JE U IZRADI.
POSETITE NAS USKORO.
 

pogledajte ostale kategorije