Singapur
destinacije

Singapur

Singapur, zvanično Republika Singapur, je ostrvska grad-država u jugoistočnoj Aziji, na jugu Malajskog poluostrva. Nalazi se 137 km severno od ekvatora, na najjužnijoj kopnenoj tački Azije. Teritorija Singapura obuhvata glavno ostrvo oblika dijamanta i više od 60 mnogo manjih ostrva. Sa svojih 710 km2 to je jedna od nekoliko preostalih gradova-država na svetu i najmanja država u jugoistočnoj Aziji. Takođe ga, zbog njegovog važnog strateškog poližaja, nazivaju 'Azijski Gibraltar'. Ime Singapura dolazi od malajske reči Singapura znači 'lavlji grad', pa je tako lav zastupljen na mnogo nacionalnih simbola. Od 1970-ih Singapur je postao poznat i kao 'Grad Bašta', zbog rasprostranjene politike ozelenjavanja celog ostrva.

Singapur je globalni centar trgovine, finansija i prevoza. To uključuje nazive 'Najlakse mesto za biznis' (Svetska Banka) deset uzastopnih godina, država najviše 'spremna za tehnologiju', grad sa 'najvećim potencijalom za ulaganje', druga najkonkurentnija država i četvrti najveći finansijski centar. Prva je u Aziji, a deveta u svetu po pogledu ljudskog napretka, što uključuje obrazovanje, zdravstvo, kvalitet života i bezbednost.

Singapur

 

SINGAPUR

'Najlakse mesto za biznis', država najviše 'spremna za tehnologiju', grad sa 'najvećim potencijalom za ulaganje'

Singapur

 

SINGAPUR

Sa 710 km2 to je jedna od nekoliko preostalih gradova-država na svetu i najmanja država u jugoistočnoj Aziji

Singapur

 

SINGAPUR

Ime Singapura dolazi od malajske reči Singapura znači 'lavlji grad', pa je lav zastupljen na mnogo simbola

Demografija

Prema zvaničnoj statistici, broj stanovnika Singapura 2011. godine iznostio je 5,18 miliona, od čega su 63% singapurski državljani, dok su ostali stalni rezidenti i strani radnici. 23% državljana Singapura rođeno je u inostranstvu (naturalizovani građani). Od stalnih rezidenata 74,2% čine Kinezi. Singapur je višereligijska država, prema 'Statističkom zavodu Singapura', oko 44% stanovništva praktikuje Budizam i Taoizam. Oko 18%, uglavnom Kineza, Evroazijaca i Indijaca, praktikuje hrišćanstvo, dok je muslimana 15%. Ta rasna i religiozna harmonija smatra se ključem uspeha Singapura i igrala je veliku ulogu u izgradnji identiteta ove zemlje.

Engleski je prvi jezik koji polovina dece uči do predškolskog doba i glavni je jezik za školovanje, ali se uče i maternji jezici. Ne postoji velika razlika između privatnih i državnih škola i rade po programu Ministarstva Obrazovanja. Nacionalni jezik Singapura je Malajski iz istorijskih razloga i koristi se u himni 'Majulah Singapura'. Engleski je uveden kao jezik administracije još od proglašenja nezavisnosti 1965. godine.

Singapur ima efikasan zdravstveni sistem, iako su izdvajanja za zdravstvo relativno niska za razvijenu zemlju. Svetska zdravstvena organizacija rangira Singapur na šesto mesto u svetu u svom izveštaju o zdravstvu u svetu. Singapur ima najnižu stopu smrtnosti kod novorođenčadi zadnje dve decenije. Očekivani životni vek u Singapuru je 79 godina za muškarce i 83 godine za žene, što je postavlja na 15. mesto u svetu. Državni program zdravstvene zaštite zasnovan je na tri principa: finansiranje onih koji nisu sposobni da priušte zdravstveno osiguranje, obavezna zdravstvena štednja koja pokriva 85% populacija i zdravstveno osiguranje koje finansira država.

ISTORIJA

Tenasek (Morski Grad) je bila ispostava Sumatranskog Carstva i najstarija je poznata neaseobina na prostoru današnjeg Singapura i datira iz drugog veka. U 11. veku ostrvo je napao car južne Indije, potom 1613. godine portugalski pljačkaši spalili su naselje i ostrvo je naredna dva veka bilo zaboravljeno. Britanska istočnoindijska kompanija osnovala je trgovačku postaju na ostrvu 1819. godine. Glavno naselje do tog momenta bilo je Malajsko ribarsko selo na ušću singapurske reke. Nekoliko stonina urođenika iz plemena Orang Laut takođe su živela duž obale reka i na manjim ostrvima. Britanci su koristili Singapur kao stratešku postaju duž 'puta začina'. On je postao jedan od najvažnijih komercijalnih i vojnih centara Britanske Imperije. Kada su ga okupirali Japanci tokom Drugog svetskog rata, Vinston Čerčil je to nazvao 'najvećim porazom Britanije'. Singapur se vratio pod britansku upravu 1946. godine. 1963. godine ujedinio se sa Malajskom Federacijom, Sabahom i Saravakom da bi formirao Maleziju. Manje od dve godine kasnije, vlada na čelu sa Li Kuan Juom proglasila je nezavisnost, odvojio se od federacije i postao nezavisna republika 9. avgusta 1965. godine. Singapur je postao član Ujedinjenih nacija 21. septembra iste godine.

Most Heliks Singapur

 

MOST HELIKS (HELIX)

Most Heliks je most za pešake koji povezuje Marina centar i Marina jug, otvoren 24. aprila 2010. godine

Brana Marina zaliv Singapur

 

BRANA, MARINA ZALIV

Brana koja je sagrađena na ušću pet reka, 2009. godine osvojio je nagradu AAEE

Merlion park Singapur

 

MERLION PARK

Velika Merlion statua, visoka preko 8,5 metara, ima lavlju glavu i riblje telo i predstavlja početak grada kao ribarsko selo

Znamenitosti

Merlion park

Kada ste u blizini Merlion parka tepko je promašiti simbol grada, koji predstavlja ponos Singapura. Velika Merlion statua, koja je visoka preko 8,5 metara ima lavlju glavu i riblje telo i predstavlja skromni početak grada kao ribarsko selo. Velika je turistička atrakicja na pragu Centralne poslovne oblasti. Odavde se pruža prelep pogled na Marina Bej. Park je bio najpre dizajniran kao simbol za Singapurski Turizam 1964. godine. 15. septembra 1972. godine park je zvanično otvoren kada se postavila statua. 28. februara 2009. godine, između 16h i 17h Merlion statuu pogodio je grom. Popravljenja je do marta te iste godine.

Most Heliks

Most Heliks je most za pešake koji povezuje Marina centar i Marina jug u Marina zalivu Singapura. Zvanično je otvoren 24. aprila 2010. godine. Nadstrešnice od poroznog stakla su ugrađeni duž puta unutrašnje spirale da stvori hlad za pešake. Ima četiri platforme za posmatranje strateški tako postavljene da pružaju prelep pogled na Singapur i događaje u Marina zalivu. Noću je most osvetljen nizom svetiljki koji istuču dvospiralnu strukturu (engl. Helix - spirala) tako stvarajući sjajno vizuelno iskustvo za posmatrače.

Brana, Marina zaliv

Brana koja je sagrađena na ušću pet reka, preko kanala Marina. Zvanično je otvorena 1. novembra 2008. godine, i bio je Singapurov petnaesti rezervoar. Pružao je skladištenje vode, kontrolu poplava i rekreaciju. 2009. godine osvojio je nagradu AAEE (American Academy of Enviromental Engineers and Scientist). Ovaj projekat, koji je koštao 226 miliona dolara, pretvorio je zaliv u novi rezervoar, što je doprinelo snabdevanju vodom i atrakciju. Brana takođe zadržava slanu vodu i sprečava poplave u nižim predelima.

Tian Hok Keng hram

Tian Hok Keng hram (Hram Nebeske Sreće) je najstariji i najvažniji Fuđen hram u Singapuru. Glavni hram je posvećen Macu, u Taoizmu boginji mora i zaštitnici moreplovaca, dok je drugi hram budistički i posvećen Kuan Jin, bodisatvi milosti. Tian Hok Keng hram je službeno postao nacionalni spomenik 6. jula 1973. godine. Napravljen je po arhitekturi hramova južne Kine. Vrata čuvaju tigrovi, lavovi i Bogovi vrata, tradicionalni čuvari u Taoističkim hramovima.

Ostrvo Kusu

Ovo ostrvo je jedno os južnih ostrva Singapura, locirano oko 5,6 km od glavnog ostrva. Ime znači 'Ostrvo Kornjača' na kineskom, po legendi da se magična kornjača pretvorila u ostrvo kako bi spasila dva nasukala moreplovca, Kineza i Malajca. Na vrhu neravnog brega stoje tri karamata (oltari Malajskih svetaca) da obeleže pobožnog čoveka (Sajed Abdul Raman), njegovu majku i sestru, koji su živeli u 19. veku. Mnogo vernka će se popeti 152 stepenika do karamata da se pomole za bogatstvo, dobar brak, zdravlje i slogu. Ovi oltari su popularni među parovima koji nemaju decu, za koju im se mole. Ostrvo Kusu je popularno zbog svojih laguna, čistih plaža i mirnog okruženja.

Ptičiji park Džurong

Džurong park je turistička atrakcija Singapura. To je pejzažni park, napravnjen na zapadnoj padini brda Džurong i ima površinu od 202.000 m2. Odeja o trajnom prebivalištu za ptice javila se 1968. godine od tadašnjeg ministra finansija. Tokom sastanka svetskih banaka u Rio de Žaneiru, on je posetio tamošnje bašte i bio impresioniran velikim kavzima u kojima su ptice slobodno letele. Postarao se da Singapur ima mesto gde se može pobeći od urabnog okruženja i odmoriti u prirodi. 3. januara 1971. godine ptičiji park Džurong je otvoren, čija je izgradnja koštala 3,5 miliona dolara. Sada je svetski poznat ptičiji park gde postoje primerci veličanstvenih ptica iz celog sveta. Ima oko 5.000 ptica iz 400 vrsta, od kojih su 29 ugroženo.

... i još ponešto o Singapuru

Ceo tekst himne Singapura ispisan je u mikrotekstu na pozadini novčanice od 1.000 dolara. 'Majulah Singapura' je nacionalna himna komponovana 1958. godine.

Reka Kalang je najduža reka u Singapuru, a duga je samo 10 km. Reka Singapur je najpoznatija reka u zemlji, i takođe je kratka.

Dozvoljena je gradnja objekata maksimalne visine 280 metara, iz bezbednosnih razloga za avione koji uzleću i sleću.

Najveća fontana na svetu nalazi se u Singapuru. Izrađena je od bronze i koštala oko 6 miliona dolara 1997. godine.

Vlada Singapura uspostavila je 'Socijalnu mrežu razvoja' da promovišu brak među samcima i naprave prilike da pronađu partnera.

Najveća bašta tropskih orhideja u svetu je u Botaničkoj bašti Singapura.