Reka Nil
destinacije

Reka Nil

Nil je velika reka u severoistočnom delu Afrike. Zvanično je najduža reka na svetu sa 6.853 km. Na jeziku drevnih Egipćana, Nil se zove Ḥ'pī ili Iteru, što znači 'reka'. Nil je 'internacionalna' reka jer protiče kroz 11 država, kao što su Tanzania, Ruanda, Burundi, Kongo, Kenija i Etiopija. Nil je primarni izvor vode u Egiptu i Sudanu, a ima dve glavne pritoke, Beli Nil i Plavi Nil.

Za izvor Nila nekada se uzima Viktorijino jezero, ali se u nju ulivaju velike reke. Reka Kagera, koja utiče u jezero u blizini grada Bukoba u Tanzaniji, je najveća pritoka jezera. Mada ne postoji slaganje oko toga koja reka najviše doprinosi reci Kagera, tako da se ne zna ni najdalji izvor Nila.

Oko 25 km severno od Kaira počinje delta Nila. Delta pokriva površinu od 24.000 km 2. Prostire se od Aleksandrije do Port Saida, što predstavlja 240 km mediteranske obale. Delta Nila je najpoznatija rečna delta na svetu. Ona je dala ime ovom geografskom pojmu, jer je svojim trougaonim oblikom slična grčkom slovu delta (Δ).

Reka Nil

REKA NIL

Nil je velika reka u severoistočnom delu Afrike. Zvanično je najduža reka na svetu sa 6.853 km

Reka Nil

REKA NIL

Ne postoji slaganje oko toga koja reka najviše doprinosi reci Kagera, tako da se ne zna ni najdalji izvor Nila

Delta Nila

DELTA NILA

Delta Nila je najpoznatija rečna delta i dala je ime ovom geografskom pojmu, jer je je oblikom slična grčkom slovu delta

Prva ili druga?

Debata da li je Amazon ili Nil najduža reka na svetu traje već godinama. Istorijski konsensus geografičara je da je Amazon druga po dužini u svetu, iza Nila. Ipak, Amazon meren od strane drugih geografičara je dugačak između 6.259 km i 6.800 km. Obično se kaže da je bar 6.400 km dug. Reka Nil je dužine između 5.499 km i 6.690 km, odnosno oko 6.650 km kako se obično kaže. Postoji mnogo faktora koji mogu uticati na ta merenja.

Studija brazilskih naučnika došla je do zaključka da je reka Amazon zapravo duži od Nila. Uzimajući Nevado Mismi, koji je 2001. godine označen od strane Nacionalnog Udruženja Geografa kao izvor Amazona, ovo naučnici su napravili izračunavanje dužine Amazona. Izmerili su da je Amazon dug 6.992 km. Koristeći istu tehnologiju, izmerili su dužinu Nila na 6.853 km, što je više nego ranije procene, ali ipak kraće od Amazona. Tako da pitanje dužine Amazona i Nila i dalje ostaje otvoreno za debatu.

ISTORIJAT

Nil je bio linija života egipatske civilizacije od Kamenog doba, kada su većina populacije, kao i svi gradovi Egipta bili uz sliv reke severno od Asvana. Klimatkse promene na kraju najskorijeg ledenog doba dovele su do formiranja pustinje Sahare, verovatno još 3.400 godina p.n.e.

Današnji Nil je bar peta reka koja je tekla ovim putem. Njegov drevni predak Eonil je tekao tokom kasne Miocene (pre 23-5.5 miliona godina). Tokom kasne Miocene, kada je Mediteransko more bilo zatvoren basen i ispario gotovo do samog kraja, Nil je prosekao svoj put. Ovo je stvorilo veoma dug i dubog kanjon koji je bio napunjen sedimentima kada je Mediteran ponovo napravljen.

Nil je dugo korišćen za transport celom dužinom. Zimi vetrovi duvaju ka jugu, uz Nil, tako da brodovi mogu da jedre tim putem, a na drugu stranu pomoću toka reke. Dok većina Egipćana i dalje živi u dolini Nila, izgradnja Asvan brane 1970. godine prekinulo je letnje poplave i njihovo obnavljanje plodne zemlje, u potpunosti menjajući principe poljoprivrede.

Biljni i životinjski svet

Uz obale Nila žive mnoge životinje, od kojih su većinom reptili. Najčešći su nilski krokodili, koji su najveći krokodil u Africi, a među najvećima i na svetu. Mogu da budu dugi 6 metara i da teže preko 650 kg. Hrane se životinjama koje dođu do vode da piju. Na ovim obalama takođe ima i kornjača, guštera i 15 vrsta otrovnih zmija koje žive u ovoj oblasti. U velikom broju ima i nilskih konjeva, koji obično žive u grupama od 10 do 20. Često šetaju po dnu jezera i važe za biljojede.

U samom Nilu je šarenije, sa mnogo različitih vrsta riba. Afrička tigar-riba je poznata kao afrička pirana. Njihovi veliki, oštri zubi i jaka vilica čine ih nemilosrdnim mesožderima. Zabeleženo je nekoliko napada na ljude, ali su okarakterisani kao defanzivni. Zatim, tu je som, jedna od retkih riba koje žive u gornjem Nilu. One su poznate po izdržljivosti, što ih svrstava među one vrste koje moggu da prežive u zagađenim vodama. Tokom sušne sezone, oni se zakopaju u mulj gde mogu da prežive nekoliko meseci koristeći proces usporavanja metabolizma. Vundu som može da teži i 130 kg. Njegovo dugo i snažno telo je dovoljno jako da povuče odraslog čoveka na dno reke, što se događalo u nekoliko situacija. Ono što je zanimljivo za Vundu soma je da imaju sposobnost disanja i mogu da prežive neko vreme van vode.

Nilski smuđ je jedan od najvećih slatkovodnih riba na svetu. Dostiže i 2 metra u dužini i težinu od 200 kg. Potrebna im je voda sa dosta kiseonika, što ih ograničava na dublje, manje zagađene vode kao jezero Naser. Oni su agresivni predatori, a poznati su i kao kanibali.

Nilski monitori su drugi najveći reptili u Nilu, nakon krokodila, i porastu do 2.1 metara i teže do 15 kg. Ipak, nisu toliko svirepi kao što izgledaju i omiljena hrana su im jaja nilskog krokodila. Oni su najbliži srodnici mosasaura, morskog dinosaurusa koji je istrebljen pre 65 miliona godina.

U drevnom Egiptu, afrički ibis je bio poštovan (i mumifikovan) kao simbol boga Teuta, koji je igrao važnu ulogu u stabilizovanju univerzuma, i često je opisivan sa glavom ibisa. Prema mitologiji, žrtvovanje ove ptice mogao bi istrebiti kugu i druge bolesti. Egipatska guska, takođe smatrana svetom, nalaze se i u drugim delovima Afrike, ali su dovedene u Egipat u drevna vremena gde su uzgajani zbog hrane. Pripitomljene ptice koje su pobegle osnovale su svoje kolonije duž Nila, što je preraslo u današnju populaciju.

Nilski krokodil

NILSKI KROKODIL

Nilski krokodili su najveći krokodili u Africi, i među najvećim predstavnicima svoje vrste u svetu

Nilski smuđ

NILSKI SMUĐ

Nilski smuđ je jedan od najvećih slatkovodnih riba na svetu. Dostiže i 2 metra u dužini i težinu od 200 kg

Sveti afrički ibis

AFRIČKI IBIS

U drevnom Egiptu, afrički ibis je bio poštovan (i mumifikovan) kao simbol boga Teuta

EGIPATSKA CIVILIZACIJA

Grčki istoričar Herodotus napisao je da je 'Egipat dar od Nila'. Kao neiscrpni izvor, Nil je imao ključnu ulogu u razvitku egipatske civilizacije. Mulj koji je pravio Nil učinile su okolno zemljište prlodnim, jer se svake godine izlivao. Drevni Egipćani su uzgajali i trgovali žitom, lanom, papirusom i drugim usevima oko Nila. Ovaj trgovački sistem osigurao je diplomatske odnose između Egipta i drugih država i doprinelo ekonomskoj stabilnosti. Trgovina sa dalekim krajevima je vršena preko Nila još od drevnih vremena. Kako je Nil bio od tolike važnosti u životima Egipćana, drevni kalendar je bio baziran na 3 ciklusa Nila. Tri sezone, od kojih je svaka sadržala četiri meseca od po 30 dana, bili su nazvani Aket, Peret i Šemu. Aket, što znači poplava, bilo je vreme godine kada se Nil plavi, ostavljajući nekoliko slojeva plodnog zemljišta za sobom. Peret je bio doba rasta, a Šemu je bila sezona žetve kada nije bilo kiša.

Nil činjenice

... i još ponešto o Nilu

2004. godine Ekspedicija Belog Nila bila je prva koja je plovila celom dužinom Nila. Krenuli su od Ugande i završili u Rozeti, za šta im je trebalo četiri meseca i dve nedelje.

Oko 40 miliona ljudi (polovina populacije Egipta) živi u regiji oko reke Nil.

Godine 1787. čuveni kamen iz Rozete nađenje u delti Nila u gradu Rozeta. Ovaj artifakt drevnog Egipta igrao je ključnu ulogu u savremenom razumevanju egipatskih hijeroglifa.

Jedno od tumačenja je da naziv reke Nil potiče od grčke reči neilos, što znači 'reka'.

Prosečan dnevni protok vode reke Nil je oko 300 miliona kubnih metara.

Drevni Egipćani su reku zvali Ar ili Aur što znači 'crn'. Tako su ga nazvali zato što su godišnje poplave ostavljale crni sediment duž obale reke.

Basen Nila je veoma velik. On uključuje oblasti u Tanzaniji, Kongu, Keniji, Burundi i Ruandi.