Loh Nes jezero
destinacije

Loh Nes jezero

Loh Nes (Loch Ness - loch je izraz za jezero) je veliko, duboko, slatkovodno jezero u planinskom delu Škotske i proteže se na oko 37 km jugoistočno od grada Invernes. Njegov nivo vode je 16 metara iznad nivoa mora. Jezero Loh Nes je najpoznatije po legendi o čudovištu, poznatom kao Nesi. Na južnom kraju je povezana sa rekom Oih, a Kaledonijskim kanalom i sa jezerom Oih. Voda jezera je izuzetno tamna, zbog velike količine treseta u okolnom zemljištu. Loh Nes je sa 56 km2 drugo po veličini jezero u Škotskoj iza Loh Lomonda, a zapreminom je najveće zbog svoje velike dubine. Najdublja tačka je na 230 metara, a jezero sadrži više slatke vode nego sva jezera u Engleskoj i Velsu zajedno.

Jedino ostrvo u Loh Nesu je ostrvo Čeri, koje se može videti sa jugozapadne obale, i to je vrsta veštačkog ostrva. Nekada je postojalo i drugo ostrvao Dog (dog - pas) koje je potopljeno kada se nivo vode u jezeru podigao pri izgradnji Kaledonijskog kanala.

Jezero Loh Nes

 

LOH NES JEZERO

Jezero Loh Nes sadrži više slatke vode nego sva jezera u Engleskoj i Velsu zajedno

Loh Nes jezero

 

LOH NES JEZERO

Loh Nes (Loch Ness) je veliko, duboko, slatkovodno jezero u planinskom delu Škotske

Jezero Loh Nes

 

LOH NES JEZERO

Jedino ostrvo u Loh Nesu je ostrvo Čeri, koje se može videti sa jugozapadne obale, i to je vrsta veštačkog ostrva

ČUDOVIŠTE NESI

Čudovište iz Loh Nesa je kriptid (bića za koja uglavnom nema dokaza da postoje) koje navodno živi u jezeru Loh Nes. Samo verovanje u čudovište je variralo od kada je prvi put privuklo svetsku pažnju 1933. godine. Dokazi o postojanju se uglavnom temelje na anegdotama, sa minimalnim i veoma spornim fotografijama i očitavanjima sa sonara.

Najčešća spekulacija među onima koji veruju je da je čudovište predstavnik davnog plesiosaurusa. Većina naučnih zajednica tretira čudovište iz Loh Nesa kao moderni mit i objašnjava tvrdnje očevidaca kao pogrešno tumačenje ili namerno podmetanje lažnih dokaza. Čudovište je od njenih 'obožavalaca' dobila nadimak Nesi (što znači 'čist') još 40-ih godina.

Najraniji evidentirani susret sa Nesi datira iz spisa koji su napisani u sedmom veku. Pisac Adomnan, koji je u knjizi o životu irskog monaha Sveti Kolumba opisao njegov susret sa ljudima pokraj reke Nes, koji su mu ispričali o čudovištu koje je usmrtilo njihovog prijatelja. Potom se i njegov susret sa samim čudovištem završio tako što ga je uzdignutim krstom proterao dublje u vode reke Nes. Oni koji veruju u priču o čudovištu Nesi često ističu ovu priču, smeštenu na reci Nes, ne jezeru, kao dokaz o postojanju čudovišta još od šestog veka. Ipak, skeptici dovode u pitanje verodostojnost naratora, ističući da su priče o stvorenjima u vodi bile veoma popularne u to doba.

Moderno interesovanje za Nesi poraslo je nakon navodnog viđenja 22. jula 1933. godine, kada su Džordž Spajser i njegova žena videli 'najčudesniju formu životinje' kako prelazi put ispred njihovog automobila. Opisali su ga kao krupnog (oko 1.2 m visina; 7.6 m dužina), sa dugim (2-3 m), vitkim vratom. U avgustu 1933. godine, motociklista Artur Grant tvrdio je da je umalo udario u stvorenje na severoistočnoj obali oko 1 ujutru. Grant je rekao da je video malu glavu na dugačkom vratu i da ga je čudovište videlo i pobeglo nazad u jezero. Viđenje Nesi je poraslo nakon izgradnje puta koji je išao uz jezero početkom 1933. godine, dovodeći i radnike i turiste do ranije izolovanog mesta. Povremeno primaećivanje Nesi se nastavilo do 1963. godine, kada je nastao snimak lošeg kvaliteta sa 4 km udaljenosti.

U decembru 1954. godine zabeleženo je čudno očitavanje na sonaru. Posada broda Rival posmatrali su očitavanje velikog objekta koje se kretalo uporedo sa brodom na dubini od 146 metara. Sonar je detektovao kretanje 800 metara pre nego što je izgubio kontakt, ali ga je posle ponovo uspostavio. Mnogi pokušaju očitavanja sonarom su pre toga pokušani, ali su uglavnom bili negativni.

Čudovište iz Loh Nesa - Nesi

 

NESI

Najpoznatija fotografija Nesi (1934), za koju se kasnije ispostavilo da je lažna

Plesiosaurus

 

PLESIOSAURUS

Najčešća spekulacija među onima koji veruju je da je čudovište predstavnik davnog plesiosaurusa

Nesi Loh Nes

 

NESI

U decembru 1954. godine zabeleženo je čudno očitavanje na sonaru koje se kretalo za brodom na dubini od 146 m

... i još ponešto o Loh Nesu

Reč 'loch' je drugi izraz za jezero ili fjord.

Ima oko 40 rečica, potoka ili drugig slivova koji se stapaju sa jezerom Loh Nes. Samo jezero je povezano sa morem putem reke Nes i Kaledonijskog kanala.

Ispod površine vode jezero Loh Nes se sastoji od dva duboka basena razdvojena barijerom od sedimenata iz reke Fojers.

Do sada je operacija 'Deepscan' bila najveća i najopsežnija istraživačka operavija u Loh Nesu. Tokom istraživanja ostvareno je nekoliko neidentifikovanih i neobjašnjenih prijema sa sonara, koji su zabeleženi pod vodom.

Plan da se dovedu delfini u jezero kako bi ga pretražili je propao kada je jedan od delfina uginuo prilikom prilagođavanja.

Voda jezera Loh Nes se nikad ne zaleđuje.

Postoje dva sloja radioaktivnih sedimenata ispod površine Loh Nesa. Prvi je rezultat radioaktivne katastrofe u Černobilju.

2005. godine organizovan je triatlon koji je počinjao plivanjem u Loh Nesu. Svaki učesnik je osiguran na 1 milion funti u slučaju ujeda Nesi.

Jedna od naučnih teorija je da je čudovište iz Loh Nesa potomak stvorenja koje su ostale zarobljene u jezeru na kraju poslednjeg ledenog doba, pre 10.000 godina. Druge teorije su da je u pitanju velika riba ili reptil.

Oko milion ljudi svake godine poseti jezero Loh Nes, od čega lokalna ekonomija zaradi 25 miliona funti.

U anketi 2006. godine čudovište Nesi je izabrano za najpoznatijeg Škota.