Preikestolen slike
destinacije

Preikestolen

Preikestolen, takođe poznat pod imenom Preacher's Rock (Sveštenikova stena), je poznata turistička atrakcija u Forsendu, Norveška. Sastoji se od strme litice, koja se uzdiže na 604 metra iznad Lajsfjordena (Lysefjorden), naspram platoa Kjerag, sa gotovo ravnim vrhom približnih dimenzija 25 m2. Turizam ovog mesta je u porastu poslednjih godina, sa između 150.000 i 200.000 posetilaca 2012. godine, čineći ga jednim od najposećenijih prirodnih turističkih atrakcija u Norveškoj. Zbog porasta popularnosti, trenutno je u toku projekat unapređenja staze do ovog mesta, koji je trenutno pristupačan samo pešačenjem 3.8 km.

Preikestolen Norveška

 

PREIKESTOLEN

Sastoji se od strme litice, koja se uzdiže na 604 metra iznad Lajsfjordena, naspram platoa Kjerag

Preacher's Rock Norveška

 

PREIKESTOLEN

Turizam ovog mesta je u porastu poslednjih godina, sa između 150.000 i 200.000 posetilaca 2012. godine

Preikestolen stena

 

PREIKESTOLEN

Zbog porasta popularnosti, trenutno je u toku projekat unapređenja staze do ovog mesta

Pristup

Preikestolen se nalazi u zapadnom delu Norveške. Grad Stavanger, četvrti najveći grad u Norveškoj, nalazi se 25 km od Preikestolena i ima veliki broj direktnih letova za evropske gradove, a parkiralište za Preikestolen nalazi se na oko sat vremena vožnje od grada kolima ili trajektom. Putevi su uglavnom otvoreni i prevoz trajektom traje cele godine. Ali, kada ima dosta snežnih padavina, nije uvek moguće popeti se na vrh pešice. Od parkinga postoji staza sve do same stene, i njom se u proseku ide 3-4 sata. Put do Preikestolena je veoma strm, počinje na visini od oko 270 metara iznad nivoa mora, a penje se do 604 metra. Put uzbrdo traje 1-3 sata, u zavisnosti od iskustva i fizičke pripremljenosti. Iako je razlika u visini samo 334 metra, a put nije previše dugačak (3.8 km u oba pravca), put se penje i spušta niz raznorazne grebene. Šetnja se ne preporučuje zimi, kada ima snega i leda i staza može postati klizava. Najbolje doba za ovaj put je između aprila i oktobra.

... i još ponešto o Preikestolenu

Staro lokalno ime je Hyvlatonnå (engl. Planned Tooth - Planski Zub). Naziv Preikestolen se ubacio oko 1900. godine, kada je lokalna turistička organizacija želela da promoviše ovo mesto za pešačenje. Slovo 'i' je dodato u naziv kasnije da bi bio u skladu sa Njorskom, zvaničnim pisanim standardom u norveškom jeziku, pa je ovo mesto i lokalno i zvanično postalo Preikestolen.

Litica je formirana tokom ledenog doba, pre oko 10.000 godina, kada su ivice glečera stigle do litice. Voda iz glečera se zaledila u pukotinama planine i vremenom odlomila kao veliki blok, koji je kasnije odnešen glečerom. To je odgovorno za ugaoni oblik platoa.

Na samom platou postoji kontinualna duboka pukotina. Zbog te pukotine će plato otpasti u nekom trenutku, ali sva geološka ispitivanja otkrivaju da se to neće desiti u skorijoj budućnosti i potvrđena je bezbednost platoa.