Mermerne pećine
destinacije

Mermerne pećine

Smatra se jednim od najleših sistema pećina na svetu. Spektakularna 'Mermerna Katedrala', zapetljan sistem vodom ispunjenih pećina, nalazi se na obodu jezera General Karera u delu Patagonije koji pripada Čileu, koje je drugo najveće slatkovodno jezero u Južnoj Americi. Da bi došli do ove udaljene lokacije, koja se nalazi na najjužnijem delu zemlje, morate leteti od glavnog grada Santjaga 800 milja do sledećeg velikog grada Којајке, a onda da se vozite teškim zemljanim putem 200 milja južno do jezera. Svetsku slavu mermernim pećinama donelo je njihovo plavetnilo, a lepota mermera koji čini zidove pećina predstavlja pravi užitak za turiste.

Mermerne pećine Čile

 

MERMERNE PEĆINE

Spektakularna 'Mermerna Katedrala', sistem pećina, nalazi se na obodu jezera General Karera, Čile

Mermerne pećine

 

MERMERNE PEĆINE

Jezero General Karera je ledničkog porekla i zauzima površinu od oko 1.850 km2, na granici Čilea i Argentine

Mermerne pećine

 

MERMERNE PEĆINE

Svetsku slavu im je donelo njihovo plavetnilo, a lepota mermera zidova pećina predstavlja pravi užitak

Jezero General Karera

Jezero General Karera je ledničkog porekla i zauzima površinu od oko 1.850 km2, a na sredini se nalazi granica Čilea sa Argentinom. Zanimljivo je da se 'Mermerna katedrala' nalazi tačno na granici, ali je ulaz u nju moguć jedino sa čileanske strane. Jezero je poznato lovu na pastrmke i losose. Voda jezera ima prelepu svetlucavu boju, koja je kombinacija smaragdne, tirkizne i azurne. Uz obale, direktno ispod Anda, prozračne mermerne litice dodatno zadivljuju posmatrače. Tokom milenijuma one su pod uticajem vremenskih prilika formirale zapanjujuću 'katedralu' od mermera. Jezero u Argentini nosi drugačiji naziv: jezero Buenos Ajres. Inače je jedno od najdubljih na svetu i okruženo je vrhovima Anda.

... i još ponešto o Mermernim pećinama

Trebalo je samo nekoliko hiljada godina da se oforme prelepe pećine i tuneli. Činjenica da je bilo potrebno samo 6.000 godina smatra se veoma kratko vreme za geološki proces.

Ovu oblast su prvi naselili evropljanski imigranti između 1900-ih i 1925-ih godina. Oblast je ostala i dalje uglavnom izolovana do 1990-ih godina, kada je izgrađen autoput Karera Austral, čime su proširili turističku oblast.