Kraljevski nacionalni park Sidnej
destinacije

Kraljevski nacionalni park

Kraljevski nacionalni park je zaštićena oblast južno od Sidneja, u istočnom delu Australije. Prostire se na preko 15.000 hektara, od obale okeana do spektakularne reke Haking. Osnovan 1879. godine, Kraljevski nacionalni park nalazi se nedaleko od mesta Kronula, oko sat vremena vožnje od Sidneja, i predstavlja jedan od najstarijih nacionalnih parkova na svetu. Postoje mnoštvo biciklističkih i pešačkih staza, kao i mesta za roštilj i piknik po celoj površini parka. Dužine staza variraju - od nekoliko sati, pa čak do nedelju dana hoda. Najpopularnije šetalište je Priobalna staza (Coast Walk), koja kruži oko istočne ivice parka i dugačka je 30 km. Staza Valumara (Wallumarra Track - Wallumarra na jeziku Aboridžana znači edukacija/zaštita) je napravljena 1975. godine zbog sve većeg zahteva za edukacijom o okruženju i kao dodatak sistemu pešačkih staza u parku.

Kraljevski nacionalni park Australija

 

PLAŽA VATAMOLA
WATTAMOLLA

Reč Wattamolla u prevodu znači 'mesto pored tekuće vode', po kojoj ova plaža nosi ime

Coast Walk Australija

 

COAST WALK

Najpopularnije šetalište je Coast Walk, koje kruži oko istočne ivice i dugačka je 30 km

Kraljevski nacionalni park

 

KRALJEVSKI NACIONALNI PARK
AUSTRALIJA

Kraljevski nacionalni park je zaštićena oblast južno od Sidneja, na površini preko 15.000 hektara

Priobalna tura

Priobalna tura (Coast Track) je scenski fascinantan put dugačak 30 km, koji prati jugoistočnu ivicu Kraljevskog nacionalnog parka od mesta Bandina do Otforda. Spada u kategoriju srednje težine i preporučuje se da taj put traje dva dana, što olakšava put pored litica i plaža koji pružaju spektakularan pogled na okean i omogućava da se u potpunosti iskuse sve čari ovog mesta. Nekoliko usputnih plaža pruža osveženje i predah, uz koje se nalaze kampovi za noćenje. Ukoliko se hoda ovom stazom između maja i novembra, mogu se posmatrati kitovi koji migriraju u ove krajeve.

Celom obalom parka pruža se tvrd, kamenit teren obrastao niskim rastinjem. Sama obala je sačinjena uglavnom od litica, koje dostižu visinu od skoro sto metara na južnom kraju. Ove litice su prošarane peskovitim plažama otvorenim ka okeanu. Nekima od njih se može pristupiti putem, dok se do nekih može stići samo satima hoda.

ISTORIJAT

Pre nego što je 1879. godine proglašen nacionalnim parkom, ova teritorija se koristila prvenstveno za seču drva, naročito pored reka koje su bile glavno transportno sredstvo pre izgradnje puteva. Park je prvobitno održavala organizacija kojoj je dozvoljeno da razviju park za 'rekreaciju žitelja kolonije'. Hteli su da pretvore oblast u park u stilu metropole, uvodeći dosta inovacija kao što su građevine, putevi, bašte i egzotične biljke i životinje. 1887. godine oko 3.700 ukrasnih drveća je zasađeno, od kojih se neka još uvek nalaze u parku. Organizacija se fokusirala na Odli, razvijajući ga u varošicu koja nudi različitu zabavu.

Konzervativna etika je počela da se razvija u zajednici krajem veka. Organizacija je naišla na velike kritike zbog odluke da dozvole seču drveća i iskopavanja. Uprava nad parkom je prebačena Službi za zaštitu nacionalnih parkova 1967. godine uz odluku da se očuva priroda. U početku je ta služba balansirala između rekreativnih ciljeva i očuvanja prirodnih dobara. Pokušali su da povrate priodni izgled nekim razvijenim delovima tako što su porušili građevine. Sa sve većim porastom interesovanja zajednice i svesti kulturnog nasleđa, izgled je sada oblikovan pod istorijskim uticajem. Očuvanje mesta od istorijskog značaja je postao deo odgovornosti nadležnih.

Biljni i životinjski svet

Kraljevski nacionalni park je najprepoznatljiviji kao jedna od regija sa najraznovrsnijim biljnim svetom s obzirom na svoju veličinu. Više od 1.000 biljnih vrsta je zabeleženo, uključujući 26 vrsta koje su označene kao retke ili ugrožene. Vegetacija u parku je raznolika, uključuje nekoliko vrsta prašuma, stepa, močvara, laguna, plaža i litica.

43 vrste sisara, 241 vrsta ptica, 30 vrsta vodozemaca i 40 vrsta reptila je zabeleženo u ovom parku. Što se sisara tiče, u Kraljevskom nacionalnom parku ima dosta oposuma, slepih miševa i valabija (Australijski torbar sličan kenguru, ali manji), dok su koale retko viđene. Nažalost, kljunari dugo nisu zabeleženi.

Park je veoma bogat pticama. Najpoznatije i najmnogobrojnije vrste uključuju žutoćubi kakadu, penant, žutorepi crni kakadu, kukabari i šareni loriket.

Žutoćubi kakadu

 

ŽUTOĆUBI KAKADU

Žutoćubi kakadu

Koala

 

KOALA

Koala je ređe viđena životinja u ovom delu Australije

Everglejds nacionalni park

 

PENANT

Penant

Reka Haking

Reka Haking, koja se uzdiže van, ali teče najvećom dužinom kroz Kraljevski nacionalni park, je glavni izvor slatke vode za životinje i biljke. Tok reke se menja od uskog potoka koji teče kroz gustu prašumu na jugu, do relativno široku reku na severu kojom se može ploviti. Izvor Kengur, za koji je zaslužna reke Haking, je drugi glavni izvor u Kraljevskom nacionalnom parku i teče ka zapadu. Njen sliv je gotovo ceo unutar Kraljevskog nacionalnog parka i u velikoj meri je netaknut.

... i još ponešto o Kraljevskom nacionalnom parku

Ime parka je promenjeno sa Nacionalni park u 'Kraljevski nacionalni park' 1954. godine nakon posete kraljice Elizabete II.

Na stvaranje parka je velikim delom uticala vizija vlade da omogući 'prostore za disanje' za žitelje urbanih sredina, gde je vazduh zagađen i život nezdrav. Nacionalni park je postao poznat kao 'pluća' Sidneja.

Igl Rok (Eagle Rock) je velika stena koja izgleda kao glava orla (engl. eagle) kada se gleda sa strane.

Put Lejdi Kerington je bio jedan od ranih puteva kroz park. Išao je južno od Odlija, prateći reku Haking uzvodno oko 10 km, gde se susretao sa glavnim putem kroz park. Bio je popularan put za kočije u kasnom 19. i ranom 20. veku. Odavno je zatvoren za saobraćaj i sada je jedno od najpopularnijih šetališta.