Udaipur Indija
destinacije

Udajpur

Udajpur je veliki grad, korporativni i administrativni centar oblasti Udajpur u indijskoj provinciji Radžastan. Istorijski je glavni grad kraljevstva Mevar. Maharana Udai Sing osnovao je Udajpur 1559. godine i proglasio ga za glavni grad. Ostao je glavni grad do 1818. gdoine, kada je postao britanska teritorija i provincija Mevar je postao deo Radžastana kada je Indija dobila nezavisnost 1947. godine. Udajpur je veoma popularna turistička destinacija, poznata po svojoj istoriji, kulturi, scenskim lokacijama i palatama iz ere Rajputa. Udajpur je takođe 2009. godine proglašen najboljim gradom na svetu od strane magazina Travel.

Udaipur

 

UDAJPUR

Udajpur je takođe 2009. godine proglašen najboljim gradom na svetu od strane magazina Travel

Udaipur Indija

 

UDAJPUR

Udajpur je veoma popularna turistička destinacija, poznata po svojoj istoriji, kulturi i palatama

Udaipur

 

UDAJPUR

Udajpur je veliki grad, korporativni i administrativni centar oblasti Udajpur u indijskoj provinciji Radžastan

ISTORIJA

Udajpur je osnovan 1559. godine na plodnom delu doline Girva na reci Banas. Nakon izgradnje proglašen je za glavni grad kraljevstva Mevar. Ova oblast je već imala veliki trgovački grad Ajad, koji je služio kao glavni grad od 10. do 12. veka. Regija Girva je zbog toga već bila poznata vladarima, koji su se tu selili kada god su Čitorgaru pretili neprijateljski napadi. Maharana Udai Sing II, na početku 16. veka odlučio je tokom svog izgnanstva da premesti glavni grad na neko bezbednije mesto. Ajad je bio sklon poplavama, pa je izabrao drugu lokaciju za izgradnju glavnog grada. Kako je Mogulsko carstvo slabilo, vladari Sisodije su ponovo prihvatili svoju nezavisnost i povratili najveći deo Mevara, sem Čitora. Udajpir je ostao glavni grad, koji je postao britanska teritorija 1818. godine. Pošto je planinska regija i neprikladna za teško oklopljene Mogulske konje, Udajpur je ostao bezbedan od uticaja Mogula pored svih pritisaka. Danas, Arvin Sing Mevar je 76. čuvar dinastije Mevar.

Znamenitosti

Gradska palata

Gradska palata u Udajpuru je kompleks palata u Indijskoj državi Radžastan. Građena je tokom perioda od preko 400 godina, a njoj je doprinelo više kraljeva iz dinastije počevši od 1559. godine. Nalazi se na istočnoj obali jezera Pičola i ima nekoliko palata u svom kompleksu. Glavni ulaz je kroz trostruki svod - Tripolia, sagrađen 1725. godine. Ta kapija vodi u niz dvorišta, hodnika i bašti. U palati se sada nalazi i muzej sa mnoštvom drevnih stvari, slika, dekorativnog nameštaja i posuđa i doba kraljeva. Legenda kaže da je odabir ovog mesta za palatu ima veze sa susretom kralja sa pustinjakom, koji je meditirao na vrhu brda iznad jezera Pičola. Kada je zatražio je njegov blagoslov, pustinjak ga je posavetovao da izgradi palatu na upravo tom mestu, što je i učinjeno.

Palata na jezeru

Palata na jezeru je luksuzni hotel, koji ima 83 sobe i apartmana, sa zidovima od belog mermera. Nalazi se na ostrvu Jag Niwas na jezeru Pičola i proteže se na 16.000 m2. Hotelski brod prevozi goste do hotela od keja kod Gradske palate. Proglašavan je za najromantičniji hotel u Indiji i svetu. Građen je od 1743. do 1746. godine kao zimska palata. Sagrađena je tako da je okrenuta ka istoku, omogućavajući ljudima da se mole Surji u zoru. Gornja soba je savršen krug prečnika 6.4 metra. Njen pod je odrađen od belih i crnih mermernih ploča, dok su zidovi ukrašeni arabeskama obojenih kamena. 1971. godine, Taž Hotels preuzeli su hotel i dodali još 75 soba.

Palata Monsun

Palata Monsun je izgrađena kao astronomski centar, da bi pratio kretanje monsunskih oblaka u oblasti. Izgrađen od belog mermera, nalazi se na vrhu Bansdara, na visini od 944 metra nadmorske visine. Palata pruža panoramski pogled na gradska jezera, palata i okolinu. Sagrađena je 1884. gdoine, a priča se da je sagrađena na vrhu brda kako bi tadašnji Maharana mogao da gleda dom svojih predaka, Čitorgar.

Saheliyon-ki-Bari

Saheliyon-ki-Bari je velika bašta i popularna turistička destinacija u Udajpiri. Nalazi se u severnom delu grada, poseduje fontane, bazen lotosa i mermerne slonove. Naziv u prevodu znači 'Bašta Devojaka'. Bašta je postavljana za grupu od 48 mladih devojaka, koje su pratile princezu do Udajpura kao miraz.

Gradska Palata Udajpur

 

GRADSKA PALATA

Gradska palata u Udajpuru je kompleks palata u državi Radžastan, građena tokom 400 godina

Palata na jezeru

 

PALATA NA JEZERU

Palata na jezeru je luksuzni hotel, koji ima 83 sobe i apartmana, sa zidovima od belog mermera

Monsun palata Udajpur

 

PALATA MONSUN

Palata Monsun je izgrađena kao astronomski centar, da bi pratio kretanje monsunskih oblaka

Kultura

Udajpur je nasledio velika kulturna bogatstva. Jezera, hramovi, velike tvrđave i palate deo su gradskog nasleđa. Grad je održao ravnotežu između očuvanja tradicije i održavanja koraka sa modernim napretkom i promenama. Kao i u drugim delovima države Radžastan, narodni ples i muzika imaju važno mesto u kulturnom bogatstvu grada. Minijaturne slike su među najpoznatijim slikama razvijenim pod vladarima Radžastana. Najjednostavnije te vrste rade se na zidovima i iako su po stilu narodne, imaju takođe i stil freski koje se mogu videti u starim palatama. Tradicija oslikavanja zidova kuća sa scenama iz mitologije su veoma rasprostranjene u Radžastanu već više vekova.

Gangaur je jedan od najvažnijih lokalnih festivala u Radžastanu. 'Gan' je sinonim za Šivu, a 'gaur' za boginju Parvati. Gangaur slavi uniju njih dvoje i simbol je bračne sreće. Slavi se u mesecu Čaitre (mart-april), prvom mesecu Hindu kalendara, koji označava kraj zime i početak proleća. Ovaj praznik posebno slave žene, koje se mole za dobro zdravlje i dug život muževa.

... i još ponešto o Udajpuru

Udajpur je proglašen za najbolji grad na svetu 2009. godine od strane magazina Travel, i sada je među najomiljenijim mestima za venčanje, kako za lokalne, tako i za inostrane parove.