Portofino letovalište
destinacije

Portofino

Portofino je italijanski ribarski gradić i turističko mesto poznato po svojoj živopisnoj luci i istorijska povezanost sa dolascima poznatih ličnosti i umetnika. To je mesto koje se nalazi u provinciji Đenova na italijanskoj rivijeri. Grad je izgrađen oko male luke i poznat je po šarenim građevinama duž obale. Ovo letovalište u Italiji je postalo poznato 1950-ih sa pesmom 'Ljubav u Portofinu', koju je napisao Leo Kjoso, a komponovao Fred Buskalione, koja je objavljena 12. maja 1958. godine. Statua Hrista iz Ambisa postavljena je pod vodu 29. avgusta 1954. godine u mali zaliv na dubini od 17 metara. Ona je postavljena da zaštiti ribare i ronioce, i u sećanje na Darija Gonzatija. Napravio ju je Gvido Galeti, a predstavlja blagoslovenog Hrista, koji gleda nagore, ka nebu, sa rukama raširenim u miru.

Portofino

 

PORTOFINO

Portofino je italijanski ribarski gradić i turističko mesto poznato po svojoj živopisnoj luci

Portofino

 

PORTOFINO

Grad je izgrađen oko male luke i poznat je po šarenim građevinama duž obale

Protofino Italija

 

PORTOFINO

Portofino je prelepo letovalište koje se nalazi u provinciji Đenova na italijanskoj rivijeri

ISTORIJA

Po Pliniju Starijem (rimskom piscu i naučniku), Portofino je osnovan od strane Rimljana i nazvan Portus Delphini, odnosno 'Luka Delfina', zbog velikog broja delfina koji su živeli u zalivu. 1171. godine, zajedno sa susednim Santa Margareta Ligurom, uključeno je u nadležnost komune Rapalo. Nakon 1229. godine bilo je deo Republike Đenove. Prirodna luka grada podržavala je dosta ribarskih brodova, ali je bila previše pretrpana da bi bilo nešto više osim privremena trgovačka destinacija Republike Đenove. 1409. godine Protofilo je prodat Firentinskoj Republici od strane Čarlsa IV od Francuske, ali je kasnije vraćen. 1815. godine postala je deo Kraljevine Sardinije, a od 1861. godine u ujedinjenom kraljevstvu Italije. U kasnom 19. veku, prvo su britanski, a potom i aristokrati drugih severnih evropskih država počele da posećuju Portofino.

... i još ponešto o Portofinu

Legendarni glumac Ser Reks Herison bio je vlasnik vile u Portofinu, koju je nazvao San Genesio po rimo-katoličkom svecu glumaca.

Postoji replika u punoj veličini, sa autentičnim detaljima, na univerzitetu Orladno Resort u SAD, koji je otvoren septembra 1999. godine.