Ostrva Galapagos
destinacije

Galapagos

Ostrva Galapagos su grupa od 14 većih vulkanskih ostrva i brojnih manjih ostrva i stena u Tihom okeanu na oko 1.000 km od obale Južne Amerike. Ovaj arhipelag politički čini dvanaestu provinciju Ekvadora. Površina ostrva je 8.010 km2. Ostrva su brdovita, uzdižu se do visine od 1.707 metara i na njima se nalazi nekoliko aktivnih vulkana. Ova ostrva imaju populaciju nešto preko 25.000. Ova ostrva su poznata po svojim endemskim vrstama i studirana su od strane Čarlsa Darvina tokom njegovih putovanja. Njegova posmatranja i kolekcije doprinele su teoriji evolucije zasnovanoj da prirodnoj selekciji.

Prva zabeležena poseta ostrvima desila se 1535. godine, kada se španski biskup Paname Tomas de Berlanda, čiji je brod ovde zalutao nošen vetrovima, iskrcao na Galapagos. Iako je nalaze na Ekvatoru, Humboltova struja donosi hladnu vodu do ostrva. Vreme je ponekad uslovljeno El Ninjom, koji se događa na svakih 3-7 godina i karakterišu ga visok nivo vode, veći talas i toplija površina mora.

Ostrva Galapagos

 

GALAPAGOS

Prva poseta desila se 1535. godine, kada je brod španskog biskupa Tomasa de Berlanda zalutao na ova ostrva

Galapagos ostrva

 

GALAPAGOS

Galapagos čini 14 većih vulkanskih ostrva i brojna manja ostrva u Tihom okeanu na oko 1.000 km od Južne Amerike

Galapagos

 

GALAPAGOS

Ostrva su brdovita, uzdižu se do visine od 1.707 metara i na njima se nalazi nekoliko aktivnih vulkana

ISTORIJA

Evropljani su otkrili ostrva Galapagos kada je španski biskup plovio za Peru da reši nesuglastice između Fransiska Pizara i njegovih poručnika. Brod Tomasa de Berlande je skrenuo sa kursa usled vetrova i dospeli su na ostrvo 10. marta 1535. godine. Po studiji iz 1952. godine, ostaci na nekoliko lokacija ukazivali su na posetu naroda iz Južne Amerike pre nego što je španska posada kročila na ova ostrva. Ali ta poseta nije bila duže prirode.

Do ranog 19. veka ostrva su uglavnom koristili engleski gusari kao sklonište. Prvu naučnu misiju na Galapagos je 1790. godine doveo sicilijanski pomorac Alesandro Malaspina, mada podaci o ovoj ekspediciji nisu sačuvani. Za vreme Drugog svetskog rata na ostrvu Baltra delovala je američka pomorska i radarska baza, koja je posle rata prešla pod upravu Ekvadora. Galapagos je postao nacionalni park 1959. godine i nacionalnom parku pripada 97,5% površine ostrva. UNESKO je ostrva Galapagos 1978. godine uvrstio na listu Svetske baštine. Status rezervata biosfere Galapagos je dobio 1985. godine, a rezervat je 2001. godine proširen na morsku zonu.

Ostrva

Galapagos arhipelag sastoji se od 18 većih ostrva, 3 manja i 107 stena. Neka od većih ostrva Galapagosa su:

Baltra je malo ravno ostrvo koje se nalazi blizu centra Galapagosa. Nastala je od geološkog uzdizanja. Ostrvo je veoma suvo i vegetacija se sastoji od slanih žbunova, kaktusa i drveća palo santo. Do 1986. godine aerodrom na Baltri je bio jedini aerodrom na Galapagosu. Kada stignu na Baltru, svi posetioci su odmah autobusom prebačeni do pristaništa sa brodovima spremnim za krstarenje.

Bartolomeovo ostrvo je vulkansko ostrvo nedaleko od obale ostrva Santjago. Jedno je od 'mlađih' ostrva u Galapagos arhipelagu. Ovo ostrvo je nazvano po dugogodišnjem prijatelju Čarlsa Darvina - ser Bartolomeu Džejms Saliven, ko je bio pukovnik na brodu 'Bigl' kojim je Darvin plovio. Ovo ostrvo je jedno od retkih domova za Galapagos pingvina koji je jedina vrsta divljeg pingvina na ekvatoru.

Darvinovo ostrvo je nazvano po Čarlsu Darvinu. Površina ostrva je 1.1 km2 i nadmorske visine do 168 metara. Ovde se mogu videti krznene foke, iguane, morski lavovi, kitovi i kornjače.

Espanjola je ime dato u čast Španije. Ima površinu od 60 km2 i nadmorsku visinu do 206 m. Espanjola je najstarije ostrvo, nastalo pre oko 3.5 miliona godina, i najjužnije je u arhipelagu. Zbog svoje udaljenosti Espanjola ima dosta endemskih vrsta, ima sopstvenu vrstu lava-guštera, kornjača i drozdova, a takođe je jedino mesto gde se gnezdi albatros sa Galapagosa. Strme litice Espanjole savršeno odgovaraju ovim pticama.

Fernandina je ostrvo koje je dobilo ime po kralju Ferdinandu II, koji je finansirao Kolumbova putovanja. Ima površinu od 642 km2 i nadmorsku visinu do 1.494 m. Fernandina je najmlađe i najzapadnije ostrvo. 13. maja 2005. godine počeo je nov, veoma eruptivan proces na ostrvu, kada su oblaci isparenja pepela i vode izdigli na visinu od 7 km i potoci lave se slivali niz padine ka moru.

Floreana je nazvana po prvom predsedniku Ekvadora (Huan Hoze Flores), tokom čije administracije je ta zemlja preuzela kontrolu nad Galapagos arhipelagom. Ostrvo se takođe naziva i Santa Maria, po jednom od Kolumbovih brodova. Površina Floreane je 173 km2, a dostiže visinu do 640 m. Ovo ostrvo je jedno od najzanimljivijih po pitanju ljudske istorije i jedno od najranije naseljenih. Flamingosi i zelene kornjače se gnezde ovde (od decembra do maja),

Genovesa ostrvo dobilo je naziv po Đenovi (Genova), mestu rođena Kristofera Kolumba. Površina mu je 14 km2, sa visinom do 76 m. Ostrvo je nekadašnji vulkanski krater koji je potopljen i nosi nadimak 'ostrvo ptica'. U Darvinovom zalivu se može videti Galeb sa Galapagosa, jedina noćna vrsta galeba na svetu.

Izabela nosi naziv po kraljici Izabeli. Sa površinom od 4.640 km2 najveće je ostrvo Galapagosa. Najviši vrh je Vulkanski Vuk sa nadmorskom visinom od 1.707 m. Na ostrvu žive pingvini sa Galapagosa, iguane i pelikani. Treća najveća ljudska naseobina na Galapagosu, Puerto Viljamil, nalazi se na jugoistočnom kraju ovog ostrva. Jedino je ostrvo preko kojeg prelazi ekvator. Takođe je jedino mesto u svetu gde pingvini mogu biti u svom prirodnom okruženju u Severnoj hemisferi.

San Kristobal ostrvo nazvano je po svecu moreplovaca Kristoferu. Ima površinu od 558 km2 i prvo je ostrvo Galapagosa koje je posetio Čarls Darvin. Ostrvo je dom za morskog lava, velike kornjače, iguane, delfine i galebove. Njegova vegetacija uključuje Calandrinia galapagos, Lecocarpus darwinii, i drveće kao što je Lignum vitae. Najveće slatkovodno jezero u arhipelagu nalazi se u brdovitim predelima San Kristobala. Na južnom kraju nalazi se glavni grad provincije Puerto Bakeriso Moreno.

Santjago je naziv ekvivalentan Sv. Džejms u Engleskoj. Takođe je poznato kao San Salvador po prvom ostrvu koje je Kolumbo otkrio na Karibima. Ima površinu od 585 km2. Iguane, morski lavovi, krznene foke, morkse i kopnene kornjače, flamingosi, delfini i ajkule mogu se naći kod ovog ostrva.

Pingvini sa Galapagosa

 

PINGVINI

Pingvin sa Galapagosa je endemska vrsta i jedina vrsta pingvina koja živi u divljini severno od ekvatora

Kornjača sa Galapagosa

 

KORNJAČA SA
GALAPAGOSA

Kornjača sa Galapagosa je naveća živa vrsta kornjače, koje mogu da teže do 417 kg

Sula nebouxii

 

SULA NEBOUXII

Sula nebouxii je morska ptica iz porodice Sulidae koja broji deset vrsta ptica dugih krila

ČARLS DARVIN

Ostrva Galapagos su posebno poznata po Čarlsu Darvinu, koji je tu pronašao inspiraciju za svoju teoriju evolucije. Mladi Darvin je posetio četiri ostrva 15. septembra 1835. godine. Brod 'Bigl' je tada na svom putovanju oko sveta pristao uz ostrva sa namerom da prirodnjaci izuče geologiju i biologiju ostrva. Darvin je primetio da se oklopi kornjača i vrste ptica iz familije Mimidae na različitim ostrvima razlikuju. Pred kraj putovanja pretpostavio je da ovi primeri 'podrivaju stabilnost vrsta'. Po povratku u Englesku utvrđeno je da su naizgled različite ptice u stvari varijacije srodnih vrsta. Ove činjenice bile su temelj na kome je Darvin razvio svoju teoriju o prirodnoj selekciji i evoluciji. Nju je predstavio u čuvenom delu 'O poreklu vrsta'.

... i još ponešto o Galapagosu

Arhipelag čini grupa ostrva ukupne površine 7.880 km2 rasprostranjenih na 45.000 km2 okeana.

Najveće ostrvo je Izabela (2.250 km2) i ono čini skoro 3/4 ukupne površine Galapagosa.

Najstarija ostrva arhipelaga (oko 4 miliona godina stara) polako tonu nazad, dok su najmlađa (Izabela i Fernandina) još u procesu formiranja, sa 13 erupcija vulkana u zadnjih 100 godina.

Pet okeanskih struja dolazi do ostrva: Ekvatorska, Kromvel, Humbolt i Panamska, koje čine naizmeničnu temperaturu vode i nepredvidive plime, što rezultuje jedinstvenu morsku ekologiju.

Najpoznatija endemska vrsta na Galapagosu je kornjača, po kojoj je i nazvan ovaj arhipelag. Džinovske kornjače imaju malo različite fizičke karakteristike, u zavisnosti na kojem ostrvu se nalaze.

Najpoznatiji stanovnik Galapagosa je bio Usamljeni Džordž, koji je bio jedina preživela Pinta kornjača na svetu. Bio je poznat kao najređe biće na svetu i služio kao simbol očuvanja. Doživeo je 100 godina, a uginuo je 24. juna 2012. godine.