Bora Bora
destinacije

Bora Bora

Bora Bora je ostrvo iz grupe Ostrva Zavetrine, koja spada u Društvena ostrva Francuske Polinezije. Ostrvo se nalazi na 230 km od glavnog grada Papetea. Bora Bora je okruženo lagunom i koralnim grebenom. U sredini ostrva se nalaze ostaci nekadašnjeg vulkana u obliku dva vrha - Paia i Otemanu, koji dostiže visinu od 727 metara. Godine 2007. broj stanovnika je iznosio oko 8.800 ljudi. Glavno naselje, Vaitape, je na zapadnom delu ostrva. Ime Bora Bora je nastalo iz tahićanskog jezika i označava 'prvo rođenje'. Ime se izvorno izgovara 'Pora Pora'.

Bora Bora

 

BORA BORA

Bora Bora je ostrvo iz grupe Ostrva Zavetrine, koja spada u Društvena ostrva Francuske Polinezije

Planina Otemanu

 

PLANINA OTEMANU

U sredini se nalaze ostaci nekadašnjeg vulkana u obliku dva vrha Paia i Otemanu, koji dostiže visinu od 727 m

Bora Bora

 

BORA BORA

Hotel Bora Bora otvoren je 1961. godine, a devet godina kasnije izgrađeni su prvi bungalovi iznad vode

ISTORIJA

Ostrvo su naseljavali polinežanski doseljenici oko 4. veka. Prvi Evropljanin koji je spazio ostrvo Bora Bora bio je Jakob Rogeven 1722. godine. Džejms Kuk je bio prvi koji je zakoračio na njega, 1770. godine. Udruženje Londonskih Misionara stiglo je 1820. godine i podigli protestantsku crkvu 1980. godine. Bora Bora je bilo nezavisno kraljevstvo do 1888. godine, kada je njihove poslednja kraljica bila prisiljena da napusti presto. Na to su je primorali Francuzi i izvršili su aneksiju ostrva.

U Drugom svetskom ratu, SAD su izabrale ostrvo Bora Bora kao vojnu bazu u Pacifiku, i izgrađene su baze za brodove i avione. 'Operacija Ris', kako je bila poznata, sadržala je zalihe od 20.000 tona opreme, devet brodova i skoro 7.000 ljudi. Takođe, postavljeno je i sedam artiljerijskig topova da čuvaju ostrvo. Ipak, nikakve borbe se nisu ovde vodile, a baza je zatvorena 2. juna 1946. godine.

Turizam

U današnje vreme ekonomija ostrva se zasniva gotovo isključivo na turizmu. Tokom zadnjih par godina nekoliko odmarališta je izgrađeno na malim ostrvima koji okružuju lagunu. Hotel Bora Bora otvoren je 1961. godine, a devet godina kasnije izgrađeni su prvi bungalovi iznad vode. Danas su ti bungalovi postali standard u svim odmaralištima Bora Bore. Većina turističkih destinacija su akva-centri. Ali, moguće je posetiti atrakcije i na kopnu, kao što su topovi iz Drugog svetskog rata.

Javni prevoz ne postoji na ostrvo. Bicikli i iznajmljeni automobili su preporučeni metod. Ronjenje u i oko lagune je popularna aktivnost. Mnogo vrsta ajkula i raža živi u okolni vodama. Mnoge od tih ronikačkih tura mogu uključivati i hranjenje ajkula. Službeni jezik je francuski, mada je engleski više u upotrebi.

Podvodni svet

 

BORA BORA

Podvodni svet

Podvodni svet Bora Bora

 

PODVODNI SVET

Podvodni svet

Bora Bora podvodni svet

 

BORA BORA

Podvodni svet

... i još ponešto o Bora Bori

Glavni proizvod ostrva je kokos. Bora Bora je prepuna kokosovih palmi.

Ostrvo je imalo ime Pora Pora, što znači 'prvorođeni', kako su ga imenovali Polinežani. Ipak, prvi evropski doseljenici su pogerešno razumeli naziv kao 'Bora Bora' i to ime se zadržalo.

Na ostrvu Bora Bora, kao i u celoj Francuskoj Polineziji, nema zmija ni insekata.

Poznato je kao romantično ostrvo. Veoma je popularno mesto za parove i medeni mesec. I ne samo to, samo 19 km severno od Bora Bora možete se čamcem dovesti do koralnog grebena koji izgleda kao srce.

Stavljenjem cveta na levo uvo je signal da žena ima nekog posebnog u svom životu. Ali ako se cvet stavi na desno uvo to znači da je slobodna.

Polovina populacije je ispod 20 godina.

Veruje se da je umetnost tetoviranja došla od dva sina Boga stvaraoca Ta'aroa. Tetovaže se smatraju znakom lepote i korišćene su da pokažu nečiju poziciju u društvu.